сряда, октомври 31, 2018

Върховният съд на Пакистан е отменил смъртната присъда на християнката Асия Биби

Таня Илиева

Върховният съд днес е отменил присъдата на християнката Асия Биби, която през 2010 година бе осъдена на смърт с обвинение за обида на пророка Мохамед, съобщава Гео ТВ.

,, Решението на Върховния съд на град Лахор, както и решенията на първоинстанционния съд, са отменени и обвинението е оттеглено", съобщава председателят на Върховния съд на Пакистан Сакиб Назар. Така е спряно и всяко наказателно преследване на жената и трябва да бъде незабавно освободена от затвора.

През лятото на 2009 година Асия Биби, която работела на полето и събирала плодове, пила вода от ,, мюсюлмански кладенец", хората, които са работили заедно с нея, я обвинили, че осквернява водата. Станал спор между жените на религиозна тема, по време на която Биби, твърдяла, че християните са хора като мюсюлманите. По-късно тълпа я нападнала, тя била арестувана и през месец ноември 2010 година едно от провинциалните съдилища в щата  Пенджаб я осъжда на смърт по пакистанския закон за богохулство. През 2014 година присъдата е потвърдена от Върховният съд на Лахор.

Делото на Асия Биби, която е майка на пет деца, предизвика широка реакция както вътре, така извън Пакистан. Министърът на малцинствата на републиката Шахбаз Бхати и губернаторът на провинция Пенджаб Салман Ташир са били убити, след като са изразили несъгласие със закона за богохулство и призоваха за милост към Асия Биби.     

Translate