неделя, октомври 21, 2018

Екзархията на руските енории в Западна Европа призовава към всеобща молитва за единство на църквата

Таня Илиева


На фона на разделението в православния свят, Службата на ръководителя  на архидиоцеза на руските енории в Западна Европа или Екзархията на Вселенската патриаршия призовава към всеобща молитва. За тази цел е одобрен текста на молитва за единство на Църквата.  
Свещениците са призовани да четат публично на всяка литургия молитва, която е създадена от писанията на архимандрит Софроний Сахаров.

Молитвата е публикувана на френски  и английски език на уебсайта на Orthodoxie com.
Текстът на молитвата е:

Господи Иисусе Христе, Агнец Божий, взел греховете на света, дай ни сила да обичаме така, както Ти ни си заповядал.
Ти си казал на Своите ученици:,,Да обичате друг другиго, както Аз съм ви възлюбил"- давай ни на нас благодат и мъдрост всеки ден да изпълняваме тази заповед.
С Твоят Дух Свети, дай ни мъжеството да се смиряваме пред другите, разбирайки, че този, който повече обича, повече се смирява.
Научи нас да се молим един за друг и с търпение да носим бремето на другите. Свържи ни заедно в неразрушима любов около патриарсите и епископите, като послушни овце на едно стадо около любимите пастири.

Дай ни да видим във всеки наш брат и във всяка наша сестра Твоят образ на неизречима слава и да не забравяме никога, че нашият брат е нашия собствен живот. 
Дарувай ни покровителството на Твоята Пресвета Майка, Твоят Предтеча и Кръстител Йоан и на почитаните наши отци и изповедници на вярата. 

Translate