петък, септември 14, 2018

Днес под ръководството на патриарх Кирил заседава извънредно Светия синод на Руската православна църква

Таня Илиева


Днес в синодалната резиденция в Даниловския манастир в Москва се е провело извънредно заседание на Светия синод на РПЦ. 

Патриарх Кирил се е обърнал към участниците със следните думи:
,, Един от днешните въпроси е свързан с изпълнението на решението  на Константинополска патриаршия да изпрати така наречените екзарси в Украйна. На 8 септември нашият Синод е направил изявление във връзка с приемането на това решение на Вселенска патриаршия да изпрати такива представители и сега имаме точна информация за това, че те са пристигнали и са започнали да работят".

Поради здравословни причини митрополит Онуфрий не е  присъствал на заседанието и се провела онлайн връзка с Киев. По време на телемоста митрополит Онуфрий е казал:
,,В действителност тъй наречените екзарси са пристигнали в Украйна. Единият има за задача да преговаря с т.нар. патриарх Филарет, а другият с Украинската православна църква. Ние не сме се срещали с тях и нямаме намерение  да се срещаме, защото те са дошли без нашето благословение. Като представители на каноничната църква на Украйна, ние няма да общуваме с тях, добре, за да видим как ще се развиват нещата".

В приветствието си патриарх Кирил е изразил надежда, върховният орган на Украинската православна църква ще ,, продължи  да действа по единствено правилния начин. Да упражни своето служение в съотвествие с каноните на православната църква".

,, Това, което се случва сега във връзка с посоката на така наречените екзарси, е огледален образ на това, което е направил патриарха на Константинопол през 1920 година, когато нашата църква е била водена от Негово Светейшество патриарх Тихон в много трудни условия.Патриархът е изпитвал груб натиск от страна на тогавашните власти, инспирирани от разколническите организации- обновленска църква, която набирала сили, тогава константинополския патриарх Григорий Седми е приел решение да изпрати така наречената комисия в Москва по молба на някакви православни. Естествено, Руската православна църква не е изпращала никакви молби при патриарх Григорий Седми и видимо тези молби били от разколниците - обновленци. И патриарх Тихон е написал едно много ясно, канонично обосновано писмо, което съдържало протест против това, че в каноничната територия на Руската православна църква, която той оглавявал, по неканоничен път е била изпратена някаква там ,, комисия" от страна на друга поместна църква. Ние знаем, в какви тежки условия се е намирал патриарх Тихон тогава. Но с оглед на това, че патриархът  бил практически лишен от свободата си, той със смелост и ясно е определил позицията си. Защото това, което се случва в момента в Украйна, както казах, е огледален образ на това, което се е случило  в началото на 20 век, и ние трябва да следваме линията, която много смело е заявил патриарх Тихон в най-трудните за църквата години и което  е единственият и правилен канонично оправдан път".

Translate