неделя, февруари 04, 2018

Неделя на Блудния син

Таня Илиева

Втората неделя преди началото на Великият пост е посветена на блудния син.Църквата ни призовава към покаяние, и ни напомня при условието на искрено смирение и разкаяние от наша страна е възможно опрощаването на най-тежките ни грехове от Божието милосърдие.За това безпределно милосърдие ни се напомня от Евангелието на Лука,което се чете по време на литургията.В него се разказва притчата за блудния син( Лук.15:11-32) и така се нарича самата неделя.

Ето и самата притча:Един човек имал двама сина и казал по-младия от тях на баща си да му даде неговата част от наследството.И бащата му дал частта.Синът заминал далече и започнал да живее разкошно и пропилял наследството си.Когато пропилял всичко настанал голям глад в страната,където живеел и тръгнал и започнал да работи за един човек трябвало да пасе свине.Храната му била същата като на свинете.Той решил да се върне в бащината къща и да помоли баща си да му даде подслон,като стане един от неговите наемници.
Станал и тръгнал към бащината къща.Когато наближил и видял баща си, паднал на колене и му казал:,,Татко,аз съгреших против тебе и небето и съм недостоен да се нарека твой син".
А бащата наредил на робите си да донесат най-красивата одежда и пръстен достоен за господар,да се обуят нозете му    и да се заколи едно теле и да настане веселба.Другият син се връщал от полето и чул песните и веселбата и запитал какво става.Бащата отговорил,че неговият син се е върнал и от мъртъв станал жив.

Притчата ни дава поуката,че Господ се радва на покаянието на грешника с радостта на бащата за завръщането на загубения син.

Установяването на неделята на Блудния син се отнася към старите времена на християнството.За тази неделя свидетелстват беседите на свети Йоан Златоуст,Августин,Астерий, епископ на Амасия.През 8 век е написан от Йосиф Студит,канон,който се пее в Църквата на тази  неделя.

,,Докато не е дошла смъртта,докато не са заключени вратите,не ни е отнета възможността да влезем,докато не попаднем на световния ужас,докато не помръкне света,моли се,грешнико,за щедростта на Господ". Преподобни Ефрем Сирин

Translate