вторник, февруари 13, 2018

Манастира,,Ксиропотам"

Таня Илиева

Манастирът Ксиропотам е посветен на Четирдесетте Севастийски мъченици,и е един от старите манастири на  Света Гора. Според археолозите основаването на манастира се отнася към 10 век.Преданието гласи,че той е основан от Елия Пулхерия през 5 век и в по късни времена бил разрорен от  пирати и бил възстановен от Павел син на император Михаил Курополат. Организирайки живота в манастира Павел Ксиропотамски,искайки да се уедини се отправил в подножието на Атон и там основал келията посветена на свети великомъченик Георги.Скоро на това място се появил и манастира посветен на свети Павел.

По времето на император Михаил Палеолог и  патриарх Йоан Константинополски, Ксиропотом влязъл в уния  с латините.Последвали много знамения по този повод: например по време на литургия,когато се споменавало името на Римския папа камъните се разхвърчали  и манастира се срутил.Когато приключило всичко това на ежегодното празнуване на празника на манастира под светия престол израстнали четирдесет гъби.

Манастирът бил възстановен  при император Андроник Втори Палеолог .Също давал парични средства и сръбския аристократ Георги Бранкович, с които била построена главната църква на Ксиропотам.

През 1507 година имало голям пожар с много щети.Помощта за възстановяването  дошла от най-малко очакваната страна.Турският султан Селим след като имал видение с четирдесетте Севастийски мъченици,предоставил особени права на манастира.

В Ксиропотам  се намира най-голямата частица от Животворния кръст заедно с гвоздеи,също има мощи на свети апостол Вартоломей, пръстите на свети Василий Велики,на свети Йоан Златоуст и Григорий Богослов,великомъченик Панталеймон,четирдесет Севастийски мъченици,свети Йоан Милостиви,свети Игнатий Богоносец,свети Харалампий,великомъченик Меркурий,мъчениците Трифон и Прокопий,свети Григорий , просветител Арменски,преподобни Андрей Критски и Нил Мироточиви,мъченица Параскева,Христина и Фотиния Самарянка,новомъченик Николай и Авксентий,част от миро с кръв и одеждите на свети великомъченик Димитрий Солунски,също кръст подарен от Елия Пулхерия.

В Ксиропотам  има седем параклиса в пределите му и още девет извън него.



Translate