неделя, февруари 11, 2018

На този ден:11 февруари 1211 година - събора против богомилите в Търновград

Таня Илиева 

 На 11 февруари 1211 година в Търновград цар Борил свиква църковен събор против богомилството.На този събор присъстват всички български епископи,аристокрацията,монаси,свещеници и представители на народа.Взима се решение,което е еднозначно,че българската държава се отнася към богомилството по единствения легитимен начин,т.е. с анатема.След което богомилите са прогонени от границите на държавата и учението им е заклеймено.
По това време унията с Рим е действаща.Но главната и важна заслуга на този събор е,че игнорира унията и демонстрира чисто православният характер на държавата.

11 февруари 1211 година е важна дата в нашата история,защото събора е голям принос в световното християнство.Този събор е крачка към завръщането към православието. И в същото време легитимира Христовото учение като поставя вододел между него и ересите.

Определенията  и анатемите срещу богомилството в Бориловия синодик се четат на  първата неделя от Великия пост: 
  1. ,,Понеже вселукавия наш враг разсея по цялата българска земя манихейската ерес,като я смеси с масалианската, на онези,които са основоположници на тази ерес,анатема.
  2.  
  3. На поп Богомил, който при цар Петър,българския цар,възприе тази манихейска ерес и я разспространи в българската земя,като прибави и това,че Христос бог наш се е родил от света Богородица и приснодева Мария само привидно и привидно е бил разпънат,а възприетата плът я възнесъл и я оставил във въздуха,нему, на неговите минали и съществуващи понастоящем ученици,наречени апостоли.
  4.  
  5. И на всички,които поддържат тази ерес,на техните обичаи,техните нощни събирания и тайнства и безполезното тяхно учение,както  и онези,които ходят с тях,анатема.
  6.  
  7. На онези,които се обичат с тях и в единодушие с тях ядат и пият и взимат дарове от тях като техни единомишленици, анатема.
  8.  
  9. На онези,които на 24 -ия ден от месец юни,на Рождеството на Йоан Кръстителя,извършват влъшвения и влачене на плодове и каквито скверни и  подобни на езическа служба тайнства се вършат през тази нощ,анатема.
  10.  На онези,които говорят,че сатаната е създал Адам и Ева, анатема.
  11. На онези,които отхвърлят свещените писания,що боговидецът Мойсей,Илия Тезвитянин и останалите свети пророци и патриарси приеха от бога, и казват,че те са на сатаната, и тези подтиквани от тогова,са написали онова,що са написали и което казаха за Христос, и без да желаят и по принуда са говорили и поради това богомилите отхвърлят написаните в Стария завет книги и просиялите в него  свети пророци,анатема.
  12. На онези,които казват,че жената зачева в утробата си със съдействието на сатаната и оттогава сатаната пребивава неотстъпно дори  до раждането на младенеца,което не може да бъде прогонено чрез светото кръщение,но само чрез молитва и пост,на онези,които говорят така, анатема.
  13. На онези,които ругаят Йоан Кръстител,като казват,че той идва от сатаната,както и кръщението във вода, и поради това се отвръщат от водното кръщение и се кръщават без вода,само като кажат ,,Отче наш", анатема.
  14. На онези,които се отвръщат от всички пения в свещените и божествени църкви и от самия дом Божий,какъвто е църквата, и казват,че трябва да се пее само,,Отче наш",на което и място да се случи,анатема.
  15. На онези,които отхвърлят и ругаят светата и свещена служба и цялото светителско устройство,като казват,че те са изобретение на сатаната,анатема.
  16. На онези,които отхвърлят и подиграват причастието е честното тяло на нашия Господ Иисус Христос,като отхвърлят и цялото тайнство,което е било извършено от Христа Иисуса Господа Наш заради нашето спасение, анатема.
  17. На онези,които отхвърлят поклонението на честния и животворен кръст и на светите и свещени икони,анатема.
  18. На онези,които приемат някого от тези еретици в светата божа църква,преди изповядването им и проклятие на цялата ерес,както е казано,анатема.
  19. 20.На Василий Врач,който в Константиновия град разся тази триокаяна богомилска ерес при православния цар Алексий Комнин, анатема." 
  20.  
  21.  
  22. Из,,Бориловия синодик" 

Translate