петък, декември 08, 2017

Свети Амвросий Медиолански

Таня Илиева


Амвросий Медиолански се е родил около 340 година в град Трир в знатно семейство на християни.
Той е първият латински отец на църквата,който се е родил в християнско семейство.Неговият род може да се похвали с мъченица Соферия,починала по време на гоненията на Диоклетиан.Той получил блестящо образование и бил назначен да управлява провинция Емилия и Лигурия,с център Медиолански(сега Милано) около 370 година.През 374 година починал епископа на града и станали разпри между арианите и християните за катедрата.Според преданието едно бебе произнесло следната фраза,, Амвросий е достоен за епископ". Кандидатурата му била компромисна, но той искал да се откаже.Но император Валентиан утвърдил избора на гражданите.
След една седмица в периода 30 ноември 7 декември Амвросий бил кръстен ( по това време благочестивите вярващи се кръщавали по-късно), бил въведен по църковните степени.Ставайки епископ той раздал имуществото си и до края на живота си водел аскетичен начин на живот.

Той силно противодействал на арианството и много от поддръжниците му обърнал в правия път.Според преданието той забранил на Теодосий Велики да пристъпва към Светите Тайнства,поради проявена от императора жестокост при потушаването на въстанието в Тесалоники.Чак когато Теодосий Велики се покаял тогава му било разрешено.
Амвросий заслужил любовта на паството си и даже се споменават извършени от него чудеса приживе.Починал е на 4 април 397 година на Велика събота.

Паметта му се отбелязва на 7 декември.Той е покровител и патрон на църковната община на българите в Милано.

Translate