вторник, декември 12, 2017

Свети Спиридон Тримитунски

Таня Илиева


Според църковното предание свети Спиридон е роден на остров Кипър в селото Асия около 270 година.Като дете той е пасял овцете.В живота си той подражавал на старозаветните праведници на Давид- кротостта,на Иаков в добрината,на Авраам в любовта си към странниците.За това той получил от Бог даровете на прозорливост и способността да лекува неизлечими те болести и да прогонва бесовете.
В младите си години той се оженил за едно благочестиво момиче.На семейството се родило едно момиче което те са нарекли Ирина.Съпругата на Спиридон починала,той продължил с добрите си дела.
По времето на управлението на император Константин Велики и сина му Константин, Спиридон бил избран за епископ на Тримитунт.
През 325 година по заповед на император Константин Велики в град Никея бил събран Първият вселенски събор,чиято цел била да се осъди учението на Арий.Благодарение на доказателствата на свети Спиридон, арианството било осъдено и отхвърлено от йерарсите на Църквата.
Предполага се,че Господ е открил на свети Спиридон приближаването на смъртта му.Последната му проповед била за любовта към ближния и към Господ.Свети Спиридон починал през 348 година по време на молитва,той бил погребан в църквата,,Светите апостоли" в Тримитунт.








Translate