събота, февруари 25, 2017

Епископ Давид Стобийски коментира интервю на митрополит Николай Пловдивски










Таня Илиева


Епископ Давид Стобийски коментира интервю на митрополит Николай Пловдивски за Украйнаинската православна църква.
Коментара на епископ Давид Стобийски е следният: 
,,В свое интервю митрополит Николай Пловдивски заяви,че Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей , много добре познава каноните на църквата и не може нищо друго освен да посъветва разколниците от Украйна ( визира се алтернативният синод в Украйна), да се покаят и да се върнат в лоното на каноничната Църква.
Много точно , Пловдивския митрополит Николай ,цитира отците на църквата ,че дори и мъченичеството няма да може да измие греха на разкола . Ако , Пловдивския митрополит Николай си дава правото да съветва Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей , тогава е добре да знае и да каже същото и на себе си и в крайна сметка да даде съвет на разколниците от непризнатата така наречена ,,Македонска православна църква" да се завърнат в лоното на каноничната Църква.
Засега е ясно и известно,че Пловдивския митрополит Николай приема в митрополията си с високи почести и официално разколнически йерарси от тъй наречената ,, Македонска православна църква"  и отгоре на всичко приема свети мощи от тях .Но никога не сме го чули да ги посъветва да се върнат в каноничната Църква."
В заключение на коментара си негово Преосвещенство епископ Давид Стобийски казва : ,, Да не би това да е резултат от факта,че БПЦ и ден днешен празнува паметта на йерарси с почести , които предизвикаха и направиха разкола от 1872 година? Сега ,след неговата декларация, трябва да очакваме от митрополит Николай Пловдивски да направи същото с разколниците от Македония , съгласно съвета даден към Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей Константинополски." 

П.П Негово Преосвещенство епископ Давид Стобийски е един от близките идейни съратници на архиепископ Йоан Врашниковски . Двамата заедно даже са били в затвора до неотдавна. 

Translate