четвъртък, януари 03, 2019

Руски космонавт пътува в космоса с частица от мощите на свети Серафим Саровски

Таня Илиева


Един от водещите руски космонавти служи като иподякон в храма,, Свети Владимир" в Хюстън. Носил е мощите  на свети Серафим Саровски заедно със себе си на космическо пътуване.
Сергей Рижиков е роден на 19 август 1974 година, и е лейтенант от ВВС на Русия и е сред водещите руски космонавти и е посещавал едни от известните университети в света.
Всичко това не му пречи да е вярващ и православен християнин като в свободното си време е иподякон в църквата ,, Свети Владимир" в Хюстън. Църквата се намира в близост до космическия център, където се разработват съвместни програми между САЩ и Русия.
Сергей Рижиков е направил първото си пътуване в космоса на космическия кораб Souyuz и е прекарал шест месеца в Международната космическа станция.
Той се е върнал на земята на 10 април 2017 година като е разкрил, че е носил със себе си частица от мощите на свети Серафим Саровски, която е получил в Русия, за да го пази.
Той разказва следното:,, Ние всички очаквахме чудо да стане, но фактът че една частица от мощите е пътувала в космоса и по такъв начин е благословено всичко в кораба и на земята, това е голямо чудо само по себе си".

Голяма част от руските космонавти са вярващи и православни християни. 

Translate